Fysiotherapie Scheperpark Medisch partner jeugdopleiding FC Emmen


05 januari 2023

Fysiotherapie Scheperpark is medisch partner van de jeugdopleiding van FC Emmen. Kees en Niek zijn verantwoordelijk voor de fysieke fitheid van de jeugdspelers. In onderstaande blog lees je de revalidatieperiode na een schouderblessure van Yassine Bouchnafa.

Hoe ben je bij Fysiotherapie Scheperpark terechtgekomen?
FC Emmen heeft een samenwerking met Fysiotherapie Scheperpark. Geblesseerde spelers kunnen zowel op de club als in de praktijk bij de fysiotherapeuten terecht.

Hoe is je blessure ontstaan?
In september 2021 ben ik tijdens een voetbalwedstrijd verkeerd op mijn schouder geland. Hierbij schoot mijn schouderkop uit de kom. Enkele maanden later gebeurde dit (vrij onschuldig) nog een keer; ik wilde namelijk een raam opendoen. Vanaf dat moment wist ik dat er iets niet goed was met mijn schouder. Een arts heeft mijn schouder onderzocht en mij geadviseerd de schouder te laten opereren om het risico op recidieven te verkleinen.

Wat hebben ze in het ziekenhuis gedaan?
In het Scheper ziekenhuis hebben ze mijn schouder operatief gestabiliseerd. Na een aantal dagen met hevige pijn kon mijn revalidatie gaan beginnen...  

Kan je wat vertellen over de revalidatieperiode bij Fysiotherapie Scheperpark?
De eerste week ben ik samen met Kees en Niek gestart met het verbeteren van de bewegelijkheid van mijn schouder. Daarbij kreeg ik ook oefeningen voor thuis. Vanaf dat moment ben ik dagelijks druk bezig om mijn schouder elke keer een beetje hoger te krijgen. Na ongeveer 10 weken kon ik mijn schouder weer helemaal omhoog bewegen. Het kostte me alleen erg veel moeite om dit een aantal keren achter elkaar te doen. Daarom ben ik een aantal tests gaan uitvoeren.
                Uit deze tests bleek dat ik een fors krachtverlies had ten opzichte van voor de operatie. Vanaf dit moment ben ik met Niek 5-6 dagen per week bezig geweest om de coördinatie en spierkracht te verbeteren. Het resultaat? Binnen enkele weken kon ik meerdere keren achter elkaar een halter omhoog bewegen, medicijn ballen gooien en dumbells omhoog te duwen. Het ontbrak me ook aan conditie. Naast het krachtonderdeel ben ik 4 keer per week met een groep van andere revalidanten op het veld bezig geweest om mijn conditie te verbeteren. Zo zou ik met minder moeite weer in het team kunnen aansluiten.
 

Je hebt uiteindelijk 4,5 maand moeten revalideren. (en zoals ik begreep ben je nog steeds bezig) Hoe ben je hiermee omgegaan?
In het begin was het een zware, mentale klap. Ik had aan het begin van het seizoen persoonlijke doelen opgesteld. Die moest ik bijstellen. Uiteindelijk heb je je revalidatie zelf in de hand. Ik ben erachter gekomen dat het mentale aspect evenzo belangrijk is als het trainen zelf. Ook de randzaken eromheen zijn van belang; op tijd naar bed, genoeg uren slapen, gezond eten en focus op korte termijndoelen.
Ik denk dat de juiste mindset één van de bepalende factoren is voor het succes van mijn revalidatie. 

Wat kan je nu weer doen? En wat moet je nog verbeteren?
Ik train weer 4 keer per week met het team. Daarnaast ben ik met Niek nog drie keer per week bezig met coördinatie en krachtoefeningen. Ik heb mijn eerste wedstrijd weer kunnen spelen, maar merk op dat ik nog wedstrijdritme mis. De komende weken moet ik geleidelijk aan meer speelminuten gaan maken.  

Terugkijkend op je revalidatie; wat heb je tijdens deze revalidatieperiode geleerd en wat geef je andere revalidanten bij Fysiotherapie Scheperpark mee?
Ik heb geleerd om goed naar mijn lichaam te luisteren en er goed voor te zorgen. Ik bereid mezelf beter voor op een wedstrijd; op tijd naar bed, genoeg uren slapen en trainen op mijn focus. Mijn tips aan andere revalidanten: zoek een sportfysiotherapeut die je vertrouwt en die altijd voor je klaarstaat. Dit maakt ook een groot verschil of je het traject succesvol gaat halen. Niek is voor mij  een vertrouwenspersoon. Hij helpt met graag verder, zelfs op de zaterdagen wilde hij samen met mij trainen! Als ik twijfelde over mijn revalidatie kon/kan ik altijd bij hem terecht! Mijn tweede tip; luister goed naar je lichaam en forceer niet. Goed revalideren kost gewoon tijd.  

Wat is je doel voor de tweede seizoenshelft?
Ik wil mijzelf zowel op het veld als daar buiten verder ontwikkelen. Ik hoop in de tweede seizoenshelft een bijdrage te kunnen leveren aan mijn team. Mijn uiteindelijke doel is dat ik een belangrijke speler word bij U21 en volgend jaar bij de eerste selectie. Ik zal hiervoor, net zoals tijdens mijn revalidatie, dagelijks keihard voor moeten werken. Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst!

Terug