Chronisch ZorgNet


 

Fysiotherapeuten van Fysiotherapie Scheperpark zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Chronisch ZorgNet (voorheen ClaudicatioNet) is het landelijk dekkend netwerk  van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in begeleiding bij bewegen en leefstijl bij patienten met chronische aandoeningen. 

De aandoeningen zijn:

  • Perifeer arterieel vaatlijden, beter bekend als etalagebenen.
  • Longaandoeningen, COPD
  • Hartrevalidatie
  • Corona

 

De Chronisch ZorgNet therapeut herkent de overlap in de behandeling van deze aandoeningen met betrekking tot bewegen en leefstijlbegeleiding, en houdt daarnaast rekening met zowel ziekte-specifieke als patiënt-specifieke factoren.

Perifeer arterieel vaatlijden (etalage benen)
Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) wordt veroorzaakt door slagaderverkalking, waardoor patiënten etalagebenen (claudicatio intermittens) kunnen ondervinden. Klachten zoals pijn of kramp in de beenspieren treden op tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan. Naar schatting heeft drie procent van 55-plussers last van PAV en veertien procent van 70-plussers. Roken, te weinig beweging en ongezonde voeding zijn risicofactoren voor PAV.

Behandeltraject bij een fysiotherapeut gespecialiseerde in etalagebenen
Het traject Gesuperviseerde Looptraining (GLT) en leefstijlbegeleiding is een intensieve fysiotherapeutische behandeling van een jaar, waarbij de patiënt de eerste periode 2 à 3 sessies per week naar een gespecialiseerd fysiotherapeut, aangesloten bij Chronisch ZorgNet, gaat. Daarna neemt de frequentie van behandelingen geleidelijk af tot 1 keer per maand. Er wordt gestreefd naar zelfredzaamheid na een jaar GLT en leefstijlbegeleiding. Naast het verhogen van de loopafstand en kwaliteit van leven door fysieke training wordt ook aandacht besteed aan eventuele comorbiditeiten en/of andere beperkende factoren. Aangezien de belangrijkste risicofactoren van PAV bestaan uit roken, onvoldoende beweging en ongezonde voeding, zijn Chronisch ZorgNet therapeuten extra bijgeschoold in het begeleiden van leefstijlverandering. Gesuperviseerde looptherapie richt zich dus niet alleen op het been, maar heeft een positief effect op de algehele gezondheid van de patiënt.

U bent van harte welkom contact met ons op te nemen voor een afspraak of voor vrijblijvende vragen. Wij zijn bereikbaar op 0591-613126 of stuur een mail naar info@fysiotherapiescheperpark.nl

 

0591 61 31 26

Laat ons u terug bellen