Dry Needling


Dry Needling is een efficiënte methode om myofasciale problematiek te behandelen. Myofasciale problematiek , ook wel het myofaciaal pijn syndroom (MPS) genoemd, is pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Essentieel voor de behandeling van MPS zijn de zogenoemde triggerpoints in de spieren.

Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier (ter grootte van een erwt), die zorgen voor uitstralende pijnklachten.

Dry needling, ongeveer 15 jaar geleden ontwikkeld in Canada, omvat het inbrengen van een ‘droge’ naald in de betrokken spier of spieren. Een droge naald wil zeggen, zonder toevoeging van medicatie. Dry needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en valt niet onder de klassieke acupunctuur behandelingen. Er wordt dus geen medicatie geïnjecteerd met de naald, er wordt alleen geprikt in de triggerpoint. De gebruikte naalden zijn wel hetzelfde als die binnen de acupunctuur worden gebruikt; ze zijn erg dun (0,25mm).

Een triggerpoint zorgt ervoor dat in de spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is het meest pijnlijke punt in deze strakke band. Hierdoor functioneert de spier minder goed en verkrampt plaatselijk. Behalve pijn kan er ook zwakte en bijvoorbeeld een mindere concentratie ontstaan.

Deze verkramping verdwijnt wanneer de spiervezels samentrekken. Dit gebeurt door het prikken met een naald in een triggerpoint. Hierdoor wordt een local twitch response (LTR) opgewekt en ontspant de spier zich direct. De spierstofwisseling herstelt daardoor en de pijn, veroorzaakt door het triggerpoint verdwijnt.

Het resultaat van Dry needling is vaak een snelle en directe pijnvermindering en een verbeterende bewegingsvrijheid van de betrokken spieren en gewrichten.

Binnen onze praktijk zijn Roelof Weerman en Joke Snoek gespecialiseerd in Dry Needling.

Wilt u bovenstaande informatie nog eens rustig doornemen dan kunt u hier de PDF versie van de onze praktijkfolder downloaden.

0591 61 31 26

Laat ons u terug bellen