Kinderfysiotherapie


Even voorstellen: Kinderfysiotherapeute i.o. Celine

Ik ben Celine Boomsma, ik ben 26 jaar en ik woon in Groningen. Sinds 2017 ben ik werkzaam bij Fysiotherapie Scheperpark. Nadat ik in 2017 ben afgestudeerd als fysiotherapeute, ben ik direct aan het werk gegaan. Al snel ontdekte ik dat vooral kinderfysiotherapie mijn interesse heeft. Daarom ben ik in 2020 begonnen aan de masteropleiding kinderfysiotherapie.
Ik behandel kinderen in de leeftijd van 0 – 18 jaar, wat het werk zeer afwisselend maakt. Ik zie baby’s met een voorkeurshouding, kinderen met motorische problemen of een verkeerde houding, maar ook knieklachten bijvoorbeeld. Wat voor mij als kinderfysiotherapeute belangrijk is, is dat kinderen met een lach naar huis gaan. Iedere keer probeer ik het anders voor ze te maken, zodat het leuk en uitdagend blijft.

De kinderfysiotherapeut


De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen tot 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of met problemen van bewegingsvaardigheden. Dat kunnen kinderen zijn die moeite hebben om mee te komen op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel vlak: als kinderen lichamelijk onhandig zijn, worden ze bij sport en spel vaak buitengesloten.

De kinderfysiotherapeut werkt samen met de kinderen (en eventueel met ouders en leerkrachten) om ze weer beter te laten functioneren. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld op school weer meespelen, of hebben zij meer kans op succes bij sporten.

De behandeling bestaat vooral uit bewegingstherapie. Hierbij leren kinderen hun motorische vaardigheden (bewegingsvaardigheden) verbeteren en ontwikkelen. Dat gebeurt op een manier die aansluit bij hun belevingswereld en hun verwachtingen, en met kindvriendelijke materialen.

Tijdens de behandeling informeert de kinderfysiotherapeut de ouders zodat deze hun kind kunnen steunen in de ontwikkeling van nieuwe lichamelijke vaardigheden.

Soms krijgen ouders advies over bijvoorbeeld een goede lichaamshouding voor het kind of over spelen. Hierbij houdt de fysiotherapeut rekening met de lichamelijke beperkingen van het kind. Om lichamelijke vaardigheden aan te leren, moeten kinderen veel en vaak oefenen. Sommige kinderen hebben hierbij extra hulp nodig, zowel thuis als op school. Daarbij spelen de ouders ook een rol.

Veel klachten en zorgen van ouders op het gebied van bewegingsproblemen kunnen ook andere oorzaken hebben. De kinderfysiotherapeut heeft daarom vaak contact met de huisarts, de kinderarts of andere behandelaars, zoals een logopedist, kinderpsycholoog of pedagoog.

Veelvoorkomende klachten die de kinderfysiotherapeut tevens behandelt: revalidatie bij kinderen en alledaagse klachten als hoofdpijn, rugpijn, sportblessures en voorkeurshouding na geboorte.

0591 61 31 26

Laat ons u terug bellen